Rom - En av världens mest fantastiska städer

Några fantastiska ställen som du inte får missa i Rom.

Kolosseum

Kolosseum eller Flaviska amfiteatern blev byggt mellan 70 och 80 e. Kr. som amfiteater och bland annat använd till gladiatorkampen. Det sägs att inte mindre än 500 000 människor och över 1 miljon vilda djur dog här i arenan under dessa kampen. 

Fontana de Trevi

Absolut den vackraste fontänen som finns! Hit måste du bara gå och titta och slänga en slant i föntänen.

När du går runt i områden Quirinalen passerar du säkert den kända fontänen Fontani Di Trevi, som projekterades av Giovanna Lorenzo Bernini och fullbordades av Nicola Salvi 1761. Den är enorm vackert.

Treditionen säges att turisten som kommer här måste kasta i föntänen ett mynt om han önskar att komma tillbaka till Rom. Mynten måste kastas över axeln ner i fontänen och var försiktigt med antalet mynt du kastar. Ett mynt betyder önskan att komma tillbaka till vackra Rom, två - träffa en kille eller en tjej från Rom och ha mycket roligt med denna person, och tre - gifta sig i Rom med personen du önskade innan.

Forum Romanum

Forum Romanum var i det antika Rom ett torg och den offentliga platsen för bland annat politiska möten, handel och religiösa ceremonier. 

Även om man tycker att Forum Romanum mest ser ut som en stor samling ruiner finns det väldig mycket som fortfarande är fascinerade att se. Att bara stå där och insupa atmosfären och föreställa sig hur det måste ha se ut under det romerska rikets storhetstid, fullt med liv och rörelse. Underbara känsla!

Pantheon

Pantheon är utan tvekan ett av de bäst bevarade antika monumenten i Rom. Det ursprungliga Pantheon uppfördes av Marcus Vipsanius Agrippa 27 f Kr som tempel för hedniska gudar. Monumentet återuppfördes helt mellan åren 118 och 125 e Kr av kejsar Hadrianus. Men på 600-talet gjordes det om till en kristen kyrka.

 

Piazza Navona 

Piazza Navona är en oval plazza från 1500-talet. Torgets form återspeglar formen av Dimitianus Stadion som tidigare fanns på denna plats.

Plazzan är idag ett av Roms bästa ställen om man ska äta, dricka, koppla av en stund eller bara sitta och studera folk. I centrum av plazzan finns fontäner: Fontana del Quattro Fiumi, Fontana del Moro och Fontana del Nettuno.

Monumento Nazionale a Vittorio Emmanuele ll 

Viktor Emanuel-monumentet, italienska Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II, eller bara Vittoriano, även benämnt Altare della Patria, är ett monument i Rom, uppfört till kung Viktor Emanuel II:s ära.

Sällsynt stort o pampigt monument över det enade Italiens första kung.

Det är uppfört i Neoklassisistisk stil, i vit marmor. Om man orkar gå upp för alla trappsteg och gå in i detsamma kan man njuta av fantastiska mosaiker.
Monumentet fungerar även som den ”Okände soldatens grav”, med två eviga flammor till minne av de som stupade under 1a världskriget, (Italien var med 1915 - 1918), samt med en ständig hedersvakt ur de väpnade styrkorna.

Peterskyrkan i Vatikanstaten.

Peterskyrkan är en kyrkobyggnad belägen i Vatikanstaten i Rom och katolicismens huvudkyrka. Peterskyrkan är uppkallad efter aposteln Petrus, som led martyrdöden omkring år 64 e.Kr. och som antas ha blivit begravd på denna plats.